Entrance Block interior
Entrance Block steel frame structure

Image Credits: HNW Architects

Project Description

Client:  Millais School
Location:  Horsham, West Sussex
Year Completed:   2015
Value: £14m
Architect:   HNW Architects

Two-year phased development project to transform one of the UK’s best performing and rated state schools into a 21st century campus-style learning environment. Works included partial demolition of the original 1950’s building to create space for an impressive new two-storey, predominantly glazed, entrance/administration block. Also, a three-storey teaching block to replace the demolished classrooms. Considerable refurbishment was carried out to the existing school, and the entire site was landscaped.

Sustainable features include photovoltaic panels to lower building running costs. The exposed soffits of the specially-finished pre-cast concrete plank floor units act as heat sinks to eliminate the need for mechanical ventilation.

The Challenges

Gyoury Self provided full structural and civil engineering services for the new steel-framed teaching and entrance blocks.

As contruction took place in a live school environment, the works had to be phased and special consideration given to the separation of building works from active student areas. This was particularly challenging during construction of the new entrance building.  The end result was two modern, attractive, yet efficient and functional buildings.

Ready to get your engineering project off the ground?

Please contact us for more information or to discuss your project with an engineer.