Reception area, Montefiore Hospital, Hove, East Sussex
Treatment areas, Montefiore Hospital, Sussex

Project Description

Client:   Spire Healthcare
Location:   Brighton and Hove, East Sussex
Year Completed:   2012
Value: £12m
Architect:   IBI/Nightingale Architects

The Montefiore Hospital was redeveloped from a mid-19th century building previously used as a furniture warehouse and offices.  The project involved the conversion of this substantial, five-storey building into a new private hospital and sports injury clinic with three laminar flow theatres.  The Montefiore Hospital conversion obtained a ‘Best Refurbishment’ award in the Acumen Commercial Property Awards.

The Challenges

The upper floors were each split into three separate levels connected by ramps. The change of use required elimination of these level changes. This resulted in the replacement of two thirds of the upper timber floors with new concrete slabs, at each floor level, plus strengthening of existing concrete and steel filler joist slabs at roof and ground floor. This required major structural alterations to the existing steel and cast iron framework, whilst maintaining temporary stability during the works.

New reinforced concrete columns were added to the perimeter of the building, together with edge beams to produce a robust structure to stabilise the existing masonry facade.  Internal cast iron columns were left in place and ‘jacketed’ with a reinforced concrete casing. The remaining third of the existing timber floors required localised strengthening works and the inclusion of new steel perimeter tie beams and columns.

Ready to get your engineering project off the ground?

Please contact us for more information or to discuss your project with an engineer.