Image of EFW Visitors Centre, Colnbrook

Project Description

Location: Colnbrook, Berkshire
Year Completed: 2007
Contractor: Harfield Brothers Ltd
Architect: Crowther Associates
Contract value:£1.25m

This contemporary pavilion at the Colnbrook Energy from Waste Facility serves as a visitor centre providing educational facilities including an exhibition space and lecture theatre.

The seemingly floating structure is built in a lake which was historically a gravel extraction pit. The building is a steel-framed circular structure supported on driven piled foundations. The method of construction had a large impact on the design of the substructure works.

Access to the building from the shore is via a fixed link bridge, with a draw bridge at the shore end, which is electronically raised each night for security.

Services provided
Gyoury Self was appointed directly by the Contractor at an early stage of the project so the design could be developed together. A full structural engineering brief was undertaken.

 

Do you require structural and civil engineering services?

Explore our website for more details of our cost-effective engineering services or simply contact us to discuss your project with a member of our friendly and approachable engineering team.

 

RETURN TO PROJECT ARCHIVE >